שימי קדוש - משרד עו"ד

חוזים, נדל"ן, משפחה ומשפט פלילי

Phone

04-6388422

להל"ן מגוון מהמאמרים לעיונכם:

ברית הזוגיות המחודשת

מודל חדש וייחודי ליישוב מחלוקות בין בני זוג.

כולנו שומעים בעת האחרונה בהקשר לכמות הנדבקים בקורונה, את הביטוי "לשטח את העקומה".

הביטוי הזה תקף גם לכמות ההולכת וגוברת של זוגות, אשר בעקבות "הביחד הכפוי" והאינטנסיבי, צצו ועלו מחשבות פרידה, התעצמו המחלוקות ומפלס אי הסבלנות והסובלנות בין בני הזוג עלה על גדותיו.

על פי הסטטיסטיקה, מיד לאחר חגים "משפחתיים" וצפופים כגון ראש השנה ופסח, גדלה כמות הזוגות המבקשים להיפרד בלמעלה מ 130%.

גם בימים אלו, כאשר יש קולות של חזרה מסוימת לשגרה, פונים לא מעט זוגות ומבקשים לפתוח "תיק גירושין" או להתחיל הליך פרידה.

כמי שלמעלה מעשור מטפל בתיקי משפחה ואף הוסמך לשמש כמגשר משפחה, אני מצר על "האצבע הקלה מדי" על ההדק, ועל הוויתור המהיר לנסות ותקן את הטעון תיקון.

עיקר הסכסוכים בין בני הזוג נובעים מכך שעם השנים, כל אחד מבני הזוג למד להכיר צדדים אחרים בבן הזוג השני, צדדים שבדרך כלל לא היו מוכרים או לפחות עוצמתם לא הייתה מוכרת טרם הנישואין

במהלך השנה האחרונה התחלתי בפיתוח מודל חדשני אשר לעניות טעמי יכול לסייע לחלק ניכר מהזוגות המרגישים כי חיי הנישואין שלהם עלו על שירטון, אך מוכנים בכל זאת לתת עוד צ'אנס אחד נוסף בטרם נפגשים על מדרגות הרבנות.

עקרונות המודל:

  • פגישת גישור להבנת שורש הסכסוך – הפגישה כוללת שיחה משותפת של שני בני הזוג וכן שיחות נפרדות של כל אחד מבני הזוג עם המגשר.
  • לאחר פגישה זו, ניתוח ופענוח המקרה על ידי המגשר והכנת תכנית הכוללת מתן כלים לתיקון אותן סוגיות אשר נמצאות בלב הסכסוך הזוגי.
  • פגישת אימון עם המגשר אשר ינחה כיצד ניתן ליישם את התכנית שבנה לבני הזוג ואיך נכון להשתמש בארגז הכלים שהוכן בתכנית והותאם באופן ספציפי לבני הזוג.
  • הכנת מסמך ברית זוגיות מחודשת – מסמך המפרט את "עשרת הדברות" שעל פיהן בני הזוג מסכימים לנהל מכאן ואילך את חייהם המשותפים. מסמך זה הוא למעשה חיבור של חמישה דברים משמעותיים החשובים לבת הזוג ועוד חמישה דברים משמעותיים החשובים לבן הזוג.
  • בנוסף למסמך ברית הזוגיות המחודשת, יחתמו בני הזוג על הסכמה הדדית שאם בתוך פרק זמן של שנה , יגיעו למסקנה כי הניסיון להמשיך ולחיות יחד לא צלח – הם מתחייבים לנסות ולהסדיר את הליך הפרידה \ הגירושין במסגרת גישור.

יתרונות המודל:

  • המודל מציע צ'אנס אמיתי נוסף לחידוש וחיזוק הקשר שהתרופף.
  • המודל מאתגר את כל מאפייני הסכסוך – זיהוי הבעיה, מתן כלים להתמודד עם הבעיות ומתן מענה ברור וידוע במקרה שהבעיות אינן נפתרות.
  • במקרה של אי הצלחה – קיימת הסכמה כיצד יתנהל הליך הגירושין.
  • חסכון עצום בעלויות, בזמן ובעיקר בדם רע בין בני הזוג. ( 2 פגישות של עד שלוש שעות כל אחת ועוד פגישה של שעה לחתימה על הסכם ברית הזוגיות המחודשת).
  • קבלת תמיכה ומענה לשאלות שעולות לאורך כל שנת ההסכם.

אלו הם עיקרי המודל, להרחבה ולקבלת פרטים נוספים ניתן ליצור עמי קשר בטלפון 050-2730517

רק טוב שיהיה

שימי קדוש – עו"ד ומגשר.

 

שווה הצצה – ייפוי כוח מתמשך.

"ייפוי כוח מתמשך" הוא הסדר משפטי חדש מאד שהוסף במסגרת תיקון  לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. הסדר חדשני זה, מאפשר לאדם לקבוע מי יטפל בענייניו ובאיזה אופן, כשהוא כבר לא יהיה כשיר לעשות זאת בעצמו (כלי זה בא להחליף מינוי של אפוטרופוס). התיקון מבטא תפיסה חברתית חדשה, אשר שמה במרכז את זכותו של כל אדם לחיות את חייו בהתאם לבחירותיו ולרצונו. תפיסה חברתית זו מדגישה את יכולותיו של האדם ולא את מוגבלותו, ומכירה בחובתה של המדינה לאפשר לכל אדם למצות את יכולותיו באמצעות קידום ופיתוח של מנגנוני תמיכה, סיוע והגנה, גם אם יכולותיו או כשרותו המשפטית הוגבלו, מסיבה כלשהי, באופן זמני או קבוע.

אנחנו לא יכולים לדעת האם ומתי נגיע למצב בו לא נוכל עוד לקבל החלטות ביחס לעצמנו (עקב תאונה, מחלה וכיו"ב).

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי שמאפשר לנו לחשוב על הסוגיות האלה בנחת כשאנו במצב בריאותי וקוגניטיבי טוב ותקין. התהליך של הכנת ייפוי כוח מתמשך מאפשר לנו לבחור את האדם המתאים עבורנו (קרוב משפחה, בן זוג, אחד מילדנו, או כל אחד אחר),   לוודא איתו מראש שזה אכן מתאים גם עבורו, לשוחח איתו, לתאם איתו ולתת הנחיות על האופן בו יעשה השימוש בייפוי הכוח.

הנושא סבוך ומורכב ומטעם זה החוק קובע כי ייפוי כוח מתמשך ניתן לעשות רק באמצעות עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת לכך והוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי שבמשרד המשפטים.

השילוב של הכנת ייפוי כוח מתמשך והכנת הנחיות מתאימות על פי חוק החולה הנוטה למות נותן מענה מלא להגשמת הרצון שלנו הן לגבי הרכוש, הן לגבי הגוף והן לגבי הרצון או אי הרצון שלנו להארכת חיים במקרים קיצוניים על פי חוק החולה הנוטה למות.

הכנת והגשת כלל המסמכים הנ"ל לאחר הסבר מפורט ומדוקדק כוללת שתי פגישות אשר בסופן מופקד ייפוי הכוח והחומר הנלווה לו במשרדי האפוטרופוס הכללי ומקבל את אישורו.

שימי קדוש

בימים האחרונים (אולי בגלל תוגת שעון החורף מזג האוויר האפרורי…) פנוי אליי מספר רב של לקוחות בכדי שאערוך עבורם צוואה.

מצאתי את עצמי מסביר להם כמו תקליט שלא כל אדם זקוק לערוך צוואה היות והחוק מגדיר חלוקה שיוויונית לרכושו של  הנפטר. כך למשל, באין צוואה, מחצית מרכוש הנפטר יעבור לבת\בן  זוגו של הנפטר והמחצית תחולק באופן שווה בין ילדיו של הנפטר.

לפי סעיף 11 לחוק הירושה, "יחשה על פי דין" היא כמפורט להלן:

העיזבון יחולק (למעט מטלטלין של משק הבית המשותף ומכונית נוסעים) מחצית לבן זוגו (אשה/בעל) ומחצית לילדי המוריש, או ילדיהם, או הוריו.

אם המוריש לא הניח אחריו ילדים, נכדים, או הורים, אך הניח אחריו אחים או צאצאיהם, או הורי הורים וצאצאיהם: יחולק עזבונו כך:  שני שליש לבן-הזוג ושליש יחולק לאחרים, אם לא הניח המוריש אחריו קרובים למעט בן זוג: ירש בן הזוג את העיזבון כולו.

כמובן שאם יש צוואה חוקית, היא גוברת על ברירת המחדל של חוק הירושה. בצוואה שכזו יכול אדם להוריש את רכושו לאחר מותו לכל מי שירצה, גם לכאלה שאינם קרובי משפחתו. הוא גם יכול לחלק את רכושו רק לילדיו מבלי להשאיר לבן או בת הזוג דבר ("בטח לאחר שאני אמות אשתי\ בעלי ייתחתנו עם ביצ' למה שאני אתן לה משהו"?)

גם בין ילדי המוריש לא תמיד נכון לערוך חלוקה שיוויונית. אם יש ילד בעל צרכים חריגים (נכה, מוגבל, חולה וכ"ו) יהיה נכון לשקול לתעדף אותו בחלקים גדולים יותר מהעיזבון.

צוואה יכולה להסדיר גם עניינים סנטימנטליים כגון: חלוקה של תכשיטים או חפצים בעלי ערך סנטימנטלי, קביעת דרך הקבורה, כיתוב על גבי המצבה, סוג הטכס ועוד.

חשוב לזכור כי בכל רגע נתון ניתן להשמיד צוואה קיימת ולכתוב תחתיה צוואה חדשה.

טיפ נוסף: לעיתים, יש ביננו כאלה המחביאים כסף מזומן ותכשיטים במקומות שונים בבית, או מנהלים חשבון בנק סודי בארץ או בחו"ל מבלי שאיש יודע עליו. אם לא נציין זאת בצוואה, סביר להניח שהיורשים יימכרו את הנכס מבלי שיידעו שבתוך הדירה הנמכרת מוחבאים כספים ותכשיטים. גם אותו חשבון עלום בבנק במקסיקו לא ייודע ליורשים ולא מומלץ לסמוך על טוב ליבו של בנק כזה או אחר שידווח מיוזמתו ליורשים על עצם קיומו של חשבון כזה.

עוד הערה: בניגוד למה שחושבים, אין חובה לערוך צוואה על ידי עורך דין, וכל אחד יכול לכתוב בעצמו צוואה ולהחתים אותו  בשני עדים שאינם נהנים מהירושה. אך אם רצונכם בכל זאת להימנע מסיבוכים בעתיד, עדיף להשאיר את המלאכה לאיש מקצוע.

אלו היו שישים שניות על הקשר בין תוגת שעון החורף לצוואה.